Vad är ett bra kreditkort?

För det första kanske du skulle vilja, veta vad är ett kreditkort egentligen? Ja det är ett bankkort som du har där du får en kredit av utgivaren att nyttja varje månad. Det kan vara från 20.000kr upp till över 100.000kr.

Ett bra kreditkort

Ett bra kreditkort för just dig är inte ett bra kreditkort för mig. Det ska helt enkelt passa din livsstil. Reser du kanske mycket ska du ha ett kort som ger dig fördelar inom den sektorn, medans kör du mycket bil bör du ha ett kreditkort som ger dig förmånliga priset på bensin. Läs mer om vad ett bra kreditkort är här.

Så om du är ute efter ett kreditkort så är det viktigt att du tänker igenom och analyserar vad du ska ha kortet till, vilken kredit du behöver och hur mycket du är villig eller ovillig att betala i årsavgift. Det finns många bra kort som är helt gratis att nyttja, medan vissa kan kosta över 6000kr per år för att få använda. Dessa har ofta väldigt bra förmåner!

Har du frågor och funderingar om bra kreditkort så kan du kontakta oss på Lärarfonder.


Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån att välja mellan på marknaden idag. Snabblån, blancolån, sms-lån? Vad ska du egentligen välja när alla säger att dom är bäst och vad är bra att tänka på. Det är detta vi ska försöka räta ut med detta inlägget. Lånetyper Blancolån Ett blancolån är ett lån som har

Läs mer


Spara pengar – 8 tips för att spara pengar

1. Registrera dina utgifter

Det första steget att spara pengar är att räkna ut hur mycket du spenderar. Håll reda på alla dina utgifter, det vill säga varje kaffe, tidning och mellanmål du köper. Helst kan du betala för varje öre. När du har dina uppgifter, organisera siffrorna per kategori, till exempel gas, dagligvaror och inteckning, och summa varje belopp. Överväg att använda ditt kreditkort eller kontoutdrag för att hjälpa dig med detta. Om du bankar online kan du eventuellt filtrera dina uttalanden för att enkelt bryta ner dina utgifter.

2. Göra en budget

När du väl har en uppfattning om vad du spenderar i en månad kan du börja organisera dina inspelade utgifter till en fungerande budget. Din budget ska beskriva hur dina utgifter mäter din inkomst, så du kan planera dina utgifter och begränsa överutnyttjande. Förutom dina månatliga utgifter, var noga med att fakturera kostnader som uppstår regelbundet men inte varje månad, till exempel bilunderhåll. Hitta mer information om hur du skapar en budget.

3. Planera att spara pengar

Nu när du har gjort en budget skapar du en sparande kategori inom den. Försök att lägga bort 10-15 procent av din inkomst som besparingar. Om dina utgifter är så höga att du inte kan spara så mycket, kan det vara dags att skära tillbaka. För att göra det, identifiera icke-väsentliga saker som du kan spendera mindre på, till exempel underhållning och middag. Vi har sammanställt idéer för att spara pengar varje dag samt minska dina fasta månatliga utgifter. Tips: Tänk på att spara en vanlig kostnad, som liknar matvaror, är ett bra sätt att stärka goda besparingsvanor.

4. Välj något att spara för

Ett av de bästa sätten att spara pengar är att sätta ett mål. Börja med att tänka på vad du kanske vill spara för allt från en förskottsbetalning till ett hus till en semester - ta reda på hur länge det kan ta dig att spara för det. Om du behöver hjälp att hitta en tidsram, försök med Bank of America: s sparande målräknare. Här är några exempel på kort- och långsiktiga mål: Kortsiktiga (1-3 år) Nödfonder (3-9 månaders levnadskostnader, bara i fall) Semester Förskottsbetalning för en bil Långsiktiga (4 + år) Pensionering* Ditt barns utbildning * Förskottsbetalning på hem eller ombyggnadsprojekt * Om du sparar för pension eller ditt barns utbildning, överväga att placera pengarna på ett investeringskonto, till exempel en IRA eller en 529 plan. Investeringarna kommer med risker och kan förlora pengar, men de skapar också möjligheten till sammansatt avkastning om du planerar en händelse i förväg. Mer detaljer i steg nr 6 nedan.

5. Beslut om dina prioriteringar

Efter dina utgifter och inkomster har dina mål sannolikt den största inverkan på hur du sparar pengar. Var noga med att komma ihåg långsiktiga mål - det är viktigt att planering för pension inte tar baksätet till kortare behov. Prioritering av mål kan ge dig en klar uppfattning om var du ska börja spara. Om du till exempel vet att du kommer att behöva byta ut din bil inom en snar framtid, kan du börja lägga pengar för en.

6. Välj rätt verktyg

Om du sparar för kortsiktiga mål bör du överväga att använda dessa FDIC-försäkrade inlåningskonton: Sparkonto Inlåningsbevis (CD), som låser i dina pengar till en viss ränta under en viss tidsperiod Läs mer om Bank of America sparar konton. För långsiktiga mål överväga: FDIC-försäkrade individuella pensionskonton (IRA), vilka är skatteeffektiva sparande konton Värdepapper som aktier eller fonder. Dessa investeringsprodukter är tillgängliga via investeringskonton hos en mäklare. Kom ihåg att värdepapper, såsom aktier och fonder, inte är försäkrade av FDIC, är inte insättningar eller andra skyldigheter hos en bank och garanteras inte av en bank och är föremål för investeringsrisker, inklusive eventuell förlust av huvudinvesteringar.

7. Gör det automatiskt

Nästan alla banker erbjuder automatiska överföringar mellan dina kontroll- och sparkonton. Du kan välja när, hur mycket och var du ska överföra pengar till, eller dela upp din direkta insättning mellan dina check- och sparkonto. Automatiserade överföringar är ett bra sätt att spara pengar eftersom du inte behöver tänka på det och det minskar vanligtvis frestelsen att spendera pengar istället.

8. Titta på dina besparingar växa

Kontrollera dina framsteg varje månad. Det här hjälper inte bara till att hålla fast vid din personliga sparande, men det hjälper dig också att identifiera och lösa problem snabbt. Dessa enkla sätt att spara pengar kan till och med inspirera dig att spara mer och träffa dina mål snabbare.