Olika typer av lån

Det finns flera olika typer av lån att välja mellan på marknaden idag. Snabblån, blancolån, sms-lån? Vad ska du egentligen välja när alla säger att dom är bäst och vad är bra att tänka på. Det är detta vi ska försöka räta ut med detta inlägget.

Lånetyper

Blancolån

Ett blancolån är ett lån som har skett utan säkerhet. Med säkerhet innebär att något är pantsatt för att du ska kunna få lånet, exempelvis en bostadsrätt, fastighet eller fordon. Ett blancolån är alltså ett lån där du som låntagare förväntas att betala tillbaka lånet med hjälp av avbetalningar och amortering.

Privatlån

Privatlån är detsamma som blancolån, ett lån utan säkerhet.

Billån

Ett billån är, i vanliga fall, ett lån där du har bilen som säkerhet. Med säkerhet menas att bilen är pantsatt för lånet. Ett billån täcker vanligtvis upp till 80% av bilens värde och du måste själv ha minst 20% som kontantinsats.

Korttidslån

Ett korttidslån innebär att du lånar pengar under en begränsad period, för att exempelvis köpa eller renovera en bostad som du sedan planerar att sälja inom en kortare period.

Sms-lån

Sms-lån eller snabblån som det även kallas är lån som går snabbt att få igenom är det det inte sällan krävas någon säkerhet. Låneformen kännetecknas av att låntagaren snabbt kan få det lånade beloppet, att kredittiden är kort samt att det rör sig om en hög total lånekostnad. Lånesummorna ligger vanligtvis mellan några hundra till några tusen kronor och lånetiden rör sig ofta omkring endast en månad.

Är du intresserad av snabblån/sms-lån om du har anmärkningar så hittar du det här. bästasmslånet.se/smslan-med-betalningsanmarkning/

Betala i tid

Oavsett vilket lån du väljer att ta för att finansiera ditt projekt/liv så är det väldigt viktigt att betala tillbaka pengarna i utsatt tid. Flera väljer att ta lån just för att de inte har pengar och på så vis kommer de in i en ond spiral där de inte kan betala tillbaka lånet utan att ta ett nytt lån. Betalar man inte tillbaka i tid läggs flera avgifter på och lånet kan snabbt bli väldigt mycket dyrare. Man kan även hamna i kronofogdens register med allt vad det innebär. Det kan bli svårt att få lån framöver, få bostad, sätta upp mobilabonnemang mm.

Får du problem med att betala tillbaka i tid är det bättre att kontakta långivaren och försöka sätta upp en avbetalningsplan som passar för dig och som dom kan tänka sig.